Zo ook met dit olijvenbrood, wat eigenlijk een recept is van Karina, maar wat ik hier en daar een beetje heb aangepast. Zo zou ik niet weten of je in Europa überhaupt sorghum flour kunt vinden, iets wat zij veel gebruikt. Ook gebruikt ze vaak quinoa, iets wat veel mensen met een gluten allergie prima kunnen eten, maar wat ik met mijn granen allergie niet mag hebben. Maar ook met een aantal aanpassingen is dit brood heel goed gelukt, en het is een heerlijk brood voor bij een aperitief of voor bij de lunch.
Benodigdheden:
130 gram rijstemeel
65 gram maizena
65 gram amandelmeel
65 gram rijstvlokken*
30 gram boekweitmeel
1 theelepel zout
1 dessertlepel arrow root
1 zakje gist (10 gram)
3 eieren, geklutst
5 eetlepels olijfolie
1 eetlepel honing*
50 tot 150 ml warm water
Voor de topping:
Ruim 100 gram olijven,
ontpit en gehalveerd
Thijm
Grof zeezout
Mix alle droge
ingrediënten (de melen, zout, arrow root, gist). Klop in een aparte
schaal de eieren, en meng daar de olijfolie en honing doorheen. Voeg
dit mengsel wanneer het goed gemengd is langzaam aan de droge
ingrediënten toe. Begin beetje bij beetje het water toe te voegen,
en roer tot het goed gehomogeniseerd is. Je hebt misschien niet al
het water nodig, dus wees voorzichtig en doe niet alles in een keer
erbij.
Je zou alles met de hand
kunnen mengen, maar ik doe dit het liefst met een mixer met
deeghaken.
Knip bakpapier op maat en
leg dit op de bakplaat. Schep het deeg daar bovenop, en spreid het
met je vingertoppen uit tot je een mooi ovaalvormig brood hebt. Smeer
je handen van tevoren in met wat olie om te zorgen dat het deeg niet
te veel aan je handen blijft plakken.
Verdeel vervolgens de
olijven gelijkmatig over het brood heen, en duw ze een beetje aan.
Besprenkel rijkelijk met thijm en grof zeezout naar smaak.
Bak het brood in een
voorverwarmde oven (190C) voor ongeveer 35 minuten. Bestrijk na
ongeveer 25 minuten baktijd de bovenkant met nog wat olijfolie om te
zorgen dat het een mooi bruin kleurtje krijgt. Wacht na afloop even
tot de ergste hitte er af is, en let het daarna op een rooster om
verder af te laten koelen.
Het is heerlijk om te eten
wanneer het brood nog een beetje warm is, vooral bij een aperitief.
Mix in een schaaltje wat olijfolie met geperste knoflook en sambal
(laat dit laatste weg als je niet van pittig houdt), en doop het
brood hier in. Het is ook erg lekker om koud te eten.
Dit brood is het lekkerste
op de dag zelf, en is de volgende dag ook nog prima te eten. Bewaar
je het langer dan dat, dan wordt het beduidend minder lekker en ook
wat droog.
*Rijstvlokken zijn te vinden bij onder andere de Eko Plaza, en ze staan bij de ontbijtgranen. In het originele recept worden quinoa vlokken gebruikt.
Dit recept is zowel gluten als zuivel vrij. Vervang je de honing door een andere zoetstof zoals agave siroop, dan wordt het ook nog eens veganistisch. Veelzijdiger dan dit wordt het bijna niet!
1 comments:
quinoa is geen graan
Een reactie posten