Het beste glutenvrije brood

12 november 2012

Iets moeilijkers om glutenvrij te maken dan brood bestaat er bijna niet denk ik. Met wie ik ook praat die glutenvrij eet, iedereen heeft het er altijd over dat ze brood zo missen en dat wat er te koop is eigenlijk gewoon niet lekker is. Al anderhalf jaar ben ik bezig om het perfecte brood recept te ontdekken, en nog niet zo lang geleden is het me eindelijk gelukt. Wij kunnen thuis weer allemaal een oude, vertrouwde boterham eten, en na zo lang geen brood te hebben gegeten is dat te vergelijken met een wereldwonder.

En wat er nog het mooiste aan is? Het is helemaal geen gecompliceerd recept. Ik heb hier en daar al verhalen opgevangen over broden die er wel 6 uur over deden in een broodbakmachine, en broden waar heel veel ingrediënten en kunstgrepen aan te pas kwamen. 


Met dit recept kun je gerust ademhalen. Het heeft maar weinig ingrediënten, en het kost maar weinig moeite.

Benodigdheden:
330 gram glutenvrij meel (Schär mix B bijvoorbeeld, of ander meel voor algemeen gebruik)
100 gram rijstvlokken
1 zakje gist
1/4 tl rietsuiker
500 ml warm water
4 el olijfolie
3 tl zout

Elektrische mixer met deeghaken
Hoge rechthoekige bakvorm

Dit is voor een wit brood. Wil je liever een wat donkerder brood? Voeg dan nog 60 gram boekweitmeel toe.

Verwarm de oven voor op 60C. Ik heb gemerkt dat glutenvrij deeg veel beter rijst in een oven dan gewoon ergens op een warme plek in huis.

Meng het gist en de suiker met de helft van het warme water. Goed doorroeren en zeker 5 minuten laten staan tot het begint te schuimen.

Voeg het meel, de rijstvlokken, zout en olijfolie samen in een kom. Doe daarna het water met gist en de rest van het water erbij en mix alles met een elektrische mixer met deeghaken tot een mooi deeg. Dit duurt een paar minuten. 

Wanneer het een mooi deeg geworden is schep je het over in de bakvorm. Verdeel het mooi gelijkmatig zodat je uiteindelijk een mooi uitziend brood krijgt.

Laat het brood zeker een uur rijzen in de oven. Draai na het uur de oven door naar 200C en bak het brood een uur.

Haal het brood uit de oven en laat goed afkoelen op een rooster. Snijd het brood pas wanneer het volledig is afgekoeld.

Dit is het witte broodDit is het brood met boekweit

6 comments:

Anoniem zei

Hallo Phillipa!

Het lijkt me een heerlijk recept. Weet je ook wat de verhoudingen zijn als je het brood in de machine bakt?

Ik hoor het graag van je! groetjes Liza

Anoniem zei

Vandaag gemaakt en idd heel lekker! Heb 1 tl zout gedaan, smaakt ook prima. 3 leek mij wel erg zout. De korst is bij mij alleen heel bleek gebleven, niet zo mooi bruin als op jouw foto.
Bedankt voor het delen van dit recept!
Groetjes Henriette

tine zei

Ben dit net aan het proberen en het zag er veelbelovend uit maar toen begon het over te lopen (dus heb ik de oven even moeten open doen om de gevallen deeg op te ruimen) en nu is het precies aan het inzakken. .enig idee wat ik fout deed?

Unknown zei

Waar haal ik in vredesnaam rijstvlokken? Ik krijg het maar niet voor elkaar een lekker glutenvrij brood te bakken :( Heb nu mijn hoop op dit recept gevestigd mits ik ergens rijstvlokken vandaan kan halen natuurlijk....

Anoniem zei

Wat een geweldig en simpel te maken brood. Ik ben gelijk aan de slag gegaan:
beetje mais polenta (eerst wellen), spekjes, gedroogde kruiden erdoor.
De rijstvlokken heb ik bij de toko gehaald het ziet eruit als platte rijstkorrels.

Inostrate zei

Ziet er mooi uit dit brood. Mocht je interesse hebben in glutenvrij broodbakken met zelfgemaakte meelmengsels en glutenvrij desembrood dan ben je welkom op www.dasanderekoek.wordpress.com. Fijne kerstdagen!

Een reactie posten