Glutenvrij brood (met en zonder kant-en-klaar glutenvrij meel)

29 juli 2012

Glutenvrij brood maken is moeilijk, en het lijkt er naar verloop van tijd ook niet makkelijker op te worden. De ene keer kun je denken dat je eindelijk het ultieme recept gevonden hebt, en de volgende manier mislukt het gerust weer, of wordt het in ieder geval niet net zo lekker als die ene keer. Maar als je af en toe toch een onbedwingbare behoefte hebt aan een echte boterham of broodje, en niet die veel te dure en eigenlijk ook vrij smakeloze broden en broodjes die je in de winkel kunt kopen, dan zul je wel moeten blijven proberen. Laatst had ik het idee dat ik nu toch echt een goed recept voor zowel broodjes als een heel brood had gevonden, en het is me gelukt om het meerdere keren te maken zonder dat het mislukt is. Maar zeg nooit nooit, met glutenvrij bakken kan er altijd wat mis gaan. Dus wees op je hoede, en ben niet te erg teleurgesteld wanneer het een keer niet wil lukken. Gewoon blijven volhouden, en dan komt het uiteindelijk allemaal goed. 

Deze broodjes heb ik zowel met een glutenvrije broodmix (mix B van Dr. Schär), als met een eigen combinatie van meel gemaakt. Beide waren lekker, maar die met Dr. Schär mix waren het beste gelukt. 

Benodigdheden
325 gram broodmix
of
190 gram rijstemeel
65 gram maismeel
65 gram boekweitmeel

1 pakje droge gist (10 gram)
450 ml prikwater
1 eidooier 
3 eetlepels olijfolie
2 theelepels arrowroot
1 theelepel zout

Mix eerst alle 'droge' ingrediënten in een kom. Voeg vervolgens de olijfolie en de eidooier toe. Neem een elektrische mixer met deeghaken (vooral heel handig met de glutenvrije mix), omdat het deeg nogal plakkerig is. Voeg tijdens het mixen beetje bij beetje het water toe, totdat het de juiste deegsubstantie heeft. De hoeveelheid die je nodig hebt kan beïnvloed worden door de hoogte waarop je je bevindt, en of je ingrediënten goed droog bewaard zijn. Ik heb dit brood gebakken op een hoogte van 300 meter, dus in Nederland waar je op of onder zeeniveau zit kan dit allemaal net anders zijn. Ik had de 450 ml water in ieder geval helemaal nodig. 

Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het ten minste verdubbeld is in grootte. Heb je geen goede warme plek hiervoor? Laat het deeg dan in de oven rijzen, bij een temperatuur van niet meer dan 60C. Glutenvrij brooddeeg heeft zeker een uur nodig om te rijzen, maar het liefst nog wat langer. Anderhalf tot twee uur zou het beste zijn.

Wanneer het deeg gerezen is doe je het ofwel in een broodbak vorm, los op een bakplaat, of je kunt er kleine broodjes van maken. Kneden met de hand doe ik vanwege de kleverigheid het liefste niet, dus ik gebruik een ijslepel om ongeveer even grote broodjes te maken.

Verwarm de oven voor op 200C, en bak broodjes voor ongeveer 40 minuten, en een groot brood voor 50 minuten tot een uur. 

Goed laten afkoelen, en dan lekker smullen van echt brood!




0 comments:

Een reactie plaatsen