Citroen merengue cupcakes

27 augustus 2012

Op dit blog postte ik al eerder een recept voor citroen merengue taart. Zoals ik toen ook al zei vind ik dit zo'n beetje de lekkerste soort taart die er is, maar het is wel een recept dat veel tijd kost. Je kunt er rustig de hele middag voor uittrekken! Toen ik inspiratie probeerde op te doen voor een nieuw cupcake recept, bedacht ik me ineens dat ik eigenlijk wel heel erg veel zin had in citroen merengue taart, maar ik had geen zin om er mijn halve dag mee kwijt te zijn. Citroen merengue cupcakes moet ook makkelijk te doen zijn, dacht ik toen, en dat was ook zo. Eigenlijk vind ik ze stiekem nog net ietsje lekkerder dan de daadwerkelijke taart.

En het allerfijnste aan dit recept? Het kost helemaal niet zoveel tijd.

Eerst moest ik bedenken wat voor een cake ik als basis ging maken, want het moest wel stevig genoeg zijn om de citroen vulling te kunnen dragen. Daarvoor kwam ik uit op het recept voor banana bread (bananen cake). Dit is wat ik eigenlijk het meest bak sinds mijn allergie, en ik realiseer me nu pas dat ik dat recept nog helemaal niet gedeeld heb. Een belofte voor de nabije toekomst dus!


Voor 12 cupcakes

Benodigdheden:
Voor de cake
200 gram glutenvrij meel (bijvoorbeeld rijst, zelfrijzend bakmeel, boekweit)
200 gram rietsuiker
2 eieren
1 dessertlepel baking soda (sodiumbicarbonaat)
1 theelepel zout
1 dessertlepel vanille extract
Ong. 100 ml amandelmelk (of rijstemelk, sojamelk, of uiteraard ook gewone melk)
75 gram boter
2 rijpe bananen (heel fijn geprakt)

Voor de citroen vulling
3 eierdooiers
ong. 100 ml gecondenseerde melk (gezoet)
rasp en sap van 1 grote citroen

Voor de merengue
3 eiwitten
150 gram rietsuiker
2 eetlepels koud water
1 theelepel citroensap
1 1/2 theelepel vanille extract


Bereidingswijze:
Begin met de cake. Meng alle droge ingrediƫnten in een kom door elkaar. Voeg de eieren, vanille extract, boter, bananen en melk toe, en mix tot je een mooi deeg krijgt.

Doe in een andere kom de eierdooiers (bewaar de eiwitten voor later!) samen met het citroensap en rasp, en de gecondenseerde melk en klop dit met een garde of vork tot je een mooi geheel hebt. 

Neem de cupcake bakplaat en doe hier de papieren cupjes in. Schep een beetje van het deeg in elk van de cupjes, tot ze iets minder dan halfvol zijn. Schep vervolgens overal een flinke eetlepel van het citroenmengsel op. Bedek met het resterende deeg.

Bak de cakejes in een voorverwarmde oven op 180C voor ongeveer 20 minuten.

Terwijl de cakejes afkoelen kun je beginnen met de merengue te maken.

Doe alle ingrediƫnten in een hittebestendige kom, en mix het au bain-marie tot alle suiker is opgelost. Het mag niet gaan koken!

Haal de kom vervolgens van het vuur, en klop met een mixer de merengue stijf. Dit kan zeker wel 5 minuten duren. Doe je dit met de hand (pijnlijk), dan kan het wel 10 minuten duren. Blijf de eiwitten kloppen tot het flink in volume is toegenomen, en het in grote pieken rechtop blijft staan.

Doe de merengue pas op de cupcakes wanneer deze goed zijn afgekoeld.

Schep de merengue in een spuitzak - als je geen spuitzak hebt, knip dan een klein gaatje in een stevig plastic zakje -en verdeel de merengue in mooie toefjes over de cakejes. 

Bewaar de cakejes in de koelkast, dan blijven ze best een paar dagen goed.

0 comments:

Een reactie plaatsen