Pompoen soep (met zoete aardappel en wortel)

17 april 2012

Foto 
Soep is een van mijn favoriete gerechten om te maken. Je kunt er eindeloos mee variëren, het is gemakkelijk te maken, en je kunt het lang bewaren. Vooral als je glutenvrij moet eten is het makkelijk, want het is bijvoorbeeld erg lekker als lunch, met een goed gevulde salade erbij. Maar vandaag hebben we voor de lunch al goed gegeten, dus vanavond staat er soep op het menu.
Ingrediënten
1/2 pompoen (van gemiddelde grote, ik heb die van mij niet gewogen)
ongeveer 5 wortelen (of 2 flinke winterpenen), geschild
1 flinke zoete aardappel
1 grote witte ui
2 grote tenen knoflook
flink stuk gember (zeker 1 cm in doorsnede)
1 groentebouillon blokje (let op dat deze glutenvrij is, bijvoorbeeld van Zonnatura)
700 ml water
2 tl komijn
2 tl koriander
1 tl gemalen gember
1 tl kurkuma
1 pakje kokosmelk à 200 ml
olijfolie
Rood pepertje of chili flakes (optioneel)

Fruit de gesnipperde ui in de olijfolie even kort aan in een flinke soeppan, maar zet het vuur niet te hoog. Voeg vervolgens alle kruiden eraan toe en laat het geheel even kort bakken. Voeg vervolgens de knoflook (en eventueel het pepertje/de chili flakes) toe. Daarna mag alle groenten erbij. Even goed op temperatuur laten komen en niet te vaak omscheppen, want dan verlies je teveel warmte. 

Vervolgens voeg je de bouillon toe, even goed doorroeren, en daarna het vuur laag zetten. Met de deksel op de pan het geheel zeker 20 minuten lekker laten pruttelen, en af en toe even doorroeren. Wanneer alles goed gaar is het vuur laagzetten, en met de staafmixer de soep pureren tot je een mooie egale soep krijgt. Voeg voor het serveren de kokosmelk aan de soep toe, nog eenmaal alles door elkaar roeren, en de soep is klaar om gegeten te worden.

Veel kookplezier en eet smakelijk!


In de koelkast is de soep zeker 5 à 6 dagen te bewaren, mits goed afgesloten. De soep kan ook goed ingevroren worden.

0 comments:

Een reactie posten