Bron |
Zelf
gebruik ik het liefst zo weinig mogelijk kant-en-klaar glutenvrij
meel. Het kan soms wel eens makkelijk zijn, maar vaak zitten daar
toch weer allerlei toevoegingen in die ik liever niet teveel binnen
wil krijgen. Ik kook uiteraard niet alleen glutenvrij om me er beter
door te voelen, ik wil ook het liefst zoveel mogelijk gezonde
producten binnenkrijgen! Daarom ben ik vaak aan het mengen met
allerlei verschillende soorten glutenvrije soorten meel, totdat ik de
juiste samenstelling voor dat specifieke gerecht gevonden heb.
De
meelsoorten die ik het meest gebruik zijn:
- Rijstemeel
- Boekweitmeel
- Kastanjemeel
Boekweitmeel
gebruik ik eigenlijk altijd in combinatie met iets anders, omdat
alleen boekweit vaak een beetje naar karton kan smaken en vrij zwaar
is. Mijn meest gebruikte combinatie is half boekweit en half rijst.
Kastanjemeel is ook een goede soort om in combinatie met andere
soorten meel te gebruiken, voornamelijk voor cake en cupcakes.
Rijstemeel vind ik ook heel goed alleen te gebruiken.
Er
zijn ook andere soorten meel te vinden die geschikt zijn voor mensen
met alleen een gluten allergie (zelf mag ik deze niet hebben). Denk
hierbij bijvoorbeeld aan:
- Teffmeel
- Quinoameel
Verder
bestaan er nog anderen die ik eigenlijk nooit gebruik, zoals:
- Sojameel
- Maismeel
Voor
wie geen melk mag, of gewoon graag weinig zuivel producten gebruikt,
zijn er ook genoeg alternatieven.
- Sojamelk
- Rijstmelk
- Amandelmelk
- Kokosmelk (niet hetzelfde als waar je mee kookt. Lijkt op rijstmelk)
Zelf
drink ik geen melk, behalve in de thee, maar ik gebruik het wel veel
om bijvoorbeeld cake of pannenkoeken mee te bakken. Soja vind ik
hiervoor wat zwaar, maar de anderen kunnen allemaal prima.
Amandelmelk is mijn favoriet.
Tip: voor het bakken
van boekweitpannenkoeken adviseer ik om helemaal geen melk te
gebruiken. Hiervoor is water met prik een betere optie, daar worden
de pannenkoeken heel lekker luchtig van.
Om
verder te gaan op het gebied van zuivel:
Veel
mensen gebruiken olie in plaats van boter, neem hier bijvoorbeeld
rijstolie voor (Rice Bran Oil, verkrijgbaar bij Albert Heijn). Zelf
houd ik hier eerlijk gezegd niet zo van. Ik gebruik liever kokosolie,
dit is in vaste vorm in emmertjes te kopen bij biologische winkels
(bijvoorbeeld Eko Plaza). Ik vind het echt een heel goed alternatief
voor boter. Natuurlijk bestaan er ook producten zoals veganistische
margarine, maar daar ben ik niet zo in thuis. Hiervoor kun je
waarschijnlijk ook prima bij biologische winkels terecht.
Wat
vooral lastig is bij glutenvrij bakken, is om een goede textuur te
creëren. Gluten werken als een soort van bindmiddel in eten, en het
is moeilijk om die te vervangen.
- Baking soda (sodiumbicarbonaat)
- Bakpoeder
- Arrow root
Baking
soda, en ook bakpoeder zijn makkelijk bij gewone supermarkten te
vinden, en zijn sowieso glutenvrij. Dit gebruik ik altijd standaard
bij het maken van cakes etc.
Een
ander goed product is arrow root, wat als een soort van bindmiddel
werkt in plaats van gluten. Dit is geloof ik bij sommige gewone
supermarkten te krijgen, en sowieso bij de Eko Plaza.
Er
is nog een ander middel dat Xanthan
Gum (xanthaangom)
heet, en dit zie ik vaak voorbij komen in recepten op Amerikaanse
websites. Dit schijnt een nog beter bindmiddel dan arrow root te
zijn, maar ik heb het in Nederland nog nooit kunnen vinden.
Hopelijk
hebben jullie wat aan deze tips.
Veel
bakplezier!
0 comments:
Een reactie posten