Olijvenbrood

25 augustus 2012

Gluten-free goddess, het blog van de Amerikaanse Karina Allrich, is inmiddels een begrip in de wereld van het glutenvrije koken en bakken. Sommige van mijn favoriete recepten komen van haar blog, en ik kijk er meerdere keren per week op om inspiratie op te doen voor nieuwe recepten. Maar er is een probleem: het is Amerikaans. Niet dat Amerikaans zijn een probleem is, maar wel het feit dat ze vaak ingrediënten gebruikt die hier niet te krijgen zijn. Maar niet gevreesd, er is altijd een oplossing voor te vinden!

Zo ook met dit olijvenbrood, wat eigenlijk een recept is van Karina, maar wat ik hier en daar een beetje heb aangepast. Zo zou ik niet weten of je in Europa überhaupt sorghum flour kunt vinden, iets wat zij veel gebruikt. Ook gebruikt ze vaak quinoa, iets wat veel mensen met een gluten allergie prima kunnen eten, maar wat ik met mijn granen allergie niet mag hebben. Maar ook met een aantal aanpassingen is dit brood heel goed gelukt, en het is een heerlijk brood voor bij een aperitief of voor bij de lunch. 

Benodigdheden:

130 gram rijstemeel
65 gram maizena
65 gram amandelmeel
65 gram rijstvlokken*
30 gram boekweitmeel
1 theelepel zout
1 dessertlepel arrow root
1 zakje gist (10 gram)
3 eieren, geklutst
5 eetlepels olijfolie
1 eetlepel honing*
50 tot 150 ml warm water

Voor de topping:
Ruim 100 gram olijven, ontpit en gehalveerd
Thijm
Grof zeezout

Mix alle droge ingrediënten (de melen, zout, arrow root, gist). Klop in een aparte schaal de eieren, en meng daar de olijfolie en honing doorheen. Voeg dit mengsel wanneer het goed gemengd is langzaam aan de droge ingrediënten toe. Begin beetje bij beetje het water toe te voegen, en roer tot het goed gehomogeniseerd is. Je hebt misschien niet al het water nodig, dus wees voorzichtig en doe niet alles in een keer erbij.

Je zou alles met de hand kunnen mengen, maar ik doe dit het liefst met een mixer met deeghaken.

Knip bakpapier op maat en leg dit op de bakplaat. Schep het deeg daar bovenop, en spreid het met je vingertoppen uit tot je een mooi ovaalvormig brood hebt. Smeer je handen van tevoren in met wat olie om te zorgen dat het deeg niet te veel aan je handen blijft plakken.

Verdeel vervolgens de olijven gelijkmatig over het brood heen, en duw ze een beetje aan. Besprenkel rijkelijk met thijm en grof zeezout naar smaak.

Bak het brood in een voorverwarmde oven (190C) voor ongeveer 35 minuten. Bestrijk na ongeveer 25 minuten baktijd de bovenkant met nog wat olijfolie om te zorgen dat het een mooi bruin kleurtje krijgt. Wacht na afloop even tot de ergste hitte er af is, en let het daarna op een rooster om verder af te laten koelen.

Het is heerlijk om te eten wanneer het brood nog een beetje warm is, vooral bij een aperitief. Mix in een schaaltje wat olijfolie met geperste knoflook en sambal (laat dit laatste weg als je niet van pittig houdt), en doop het brood hier in. Het is ook erg lekker om koud te eten.

Dit brood is het lekkerste op de dag zelf, en is de volgende dag ook nog prima te eten. Bewaar je het langer dan dat, dan wordt het beduidend minder lekker en ook wat droog.

*Rijstvlokken zijn te vinden bij onder andere de Eko Plaza, en ze staan bij de ontbijtgranen. In het originele recept worden quinoa vlokken gebruikt.

Dit recept is zowel gluten als zuivel vrij. Vervang je de honing door een andere zoetstof zoals agave siroop, dan wordt het ook nog eens veganistisch. Veelzijdiger dan dit wordt het bijna niet!

1 comments:

Anoniem zei

quinoa is geen graan

Een reactie posten